Muita luontopolkuja

  • Muddusjärven luontopolku
  • Sulaojan luontopolku

1) Muddusjärven luontopolku

Muddusjärven luontopolku (tunnetaan myös nimellä Toivoniemen luontopolku) on n. 6 km:n pituinen polku, joka kulkee lähinnä Toivoniemen mäntymetsässä. Matkan varrella käydään Muddusjärven rannalla, missä on nuotiopaikka polttopuineen ja vessoineen. Laavu ja nuotiopaikka sijaitsevat Kenttäniemessä, joka oli asuttu jo satoja vuosia sitten. Laavulta aukeaa hieno näkymä Muddusjärvelle.

Polku lähtee Määtänlammen P-paikalta 10 km:n päässä Kaamasen kylän keskustasta. Paikka sijaitsee 2 km nelostieltä Toivoniementietä Toivoniemen suuntaan (Kaamasen eteläpuolella sijaitsevasta risteyksestä). Lähtöpisteestä nuotiopaikalle on 1,7 km. Laavulta voi palata samaa reittiä. Jos taas jatkaa laavulta pitempää reittiä, tulee kiertäneeksi korkeammalle vaaraan. Silloin matkaa tulee yhteensä n. 6 km. Polku on merkitty punaisin maalitäplin mäntyihin.

Älä tee tulia mäntymetsään, luppoinen metsä on herkkä syttymään! Tee tulet vain laavun tulipaikalle.

Luontopolun lähellä (parkkipaikalta eteenpäin Inarin suunnasta tultaessa) sijaitsee myös Toivoniemen lintutorni, josta näkyy hienosti Kaamasjokisuulle.

Muddusjärven polun alkupiste

Laavu ja nuotiopaikka Muddusjärven rannalla
Muddusjärveä nuotiopaikalta
Nuotiopaikka Kenttäniemessä Muddusjärven rannalla
Laavun luota vesiltä aukeava näkymä Muddusjärvelle. Laavulle pääsee myös vesitse.
Toivoniemen lintutorni sijaitsee Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Kaamasen toimipisteen lähistöllä.
Toivoniemen lintutornista on hulppeat näkymät Kaamasjokisuulle.

2) Sulaojan luontopolku

Sulaojan luontopolku sijaitsee Kaamasen ja Karigasniemen välissä 60 km:n päässä Kaamasesta ja 8 km:n päässä Karigasniemeltä. Polku kiertää parin kilometrin matkan hienossa tunturikoivikossa, ja sen keskiössä on saamelaisten pyhä lähde, josta kumpuava vesimäärä on ällistyttävä: Sulaoja (Suttesája pohjoissaameksi) on nimensä mukaisesti sula läpi vuoden. Omenapuumaisten tunturikoivujen keskellä avautuu kesällä lumoava näkymä purolle, lähteelle ja ympäröivään avoimeen tunturimaisemaan. Rakennettuja portaita ylös ja alas kulkiessa, ympäristöä ihaillessa kuluu huomaamatta aikaa. Itse lähteen luona on veden äärellä puinen laituri, jolta sopii ihastella kirkasvetistä lähdettä, jota myös järveksi voisi nimittää.

Polku lähtee Kevon vaellusreitin eteläpään P-paikalta 8 km:n päässä Karigasniemestä . Kaamasesta lähdettäessä ylitetään Muotkatunturit, joten katsottavaa riittää ajomatkallakin. Polulla on tunturiluonnosta kertovia opasteita suomeksi ja pohjoissaameksi. Parkkipaikalla on myös vessat.

Keväistä Sulaojaa

Sulaojan luontopolun lähtöpaikka
Sulaojan kristallinkirkasta vettä
Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: